Yenilenebilir enerji teknolojileri alanı; rüzgâr enerjisi ve güneş enerjisi sistemleri ile ilgili yeterliklerin kazandırılmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Yenilenebilir enerji teknolojileri alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları ile bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.
Elektrik enerjisi üretimi sanayisi, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile elektrik enerjisi üretimi sanayisi, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.
Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı Programı'nda;
1. Rüzgâr Enerjisi Sistemleri,
2. Güneş Enerjisi Sistemleri dalları yer almaktadır.
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ DALI
Güneş enerjisinden elektrik üreten büyük ve küçük çaplı santrallerin kurulumu, işletilmesi, bakımı, onarımı ve arızalarının giderilmesi ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Güneş enerjisi sistemleri dalının amacı güneş santralini kurma, işletme, bakım onarım yapma ve arıza giderme yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.
Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı Güneş Enerjisi Sistemleri Dalı mezunlarıGüneş enerji santrallerinde, Küçük güneş türbini kurulumu firmalarında, Güneş paneli üreten firmalarda, Diğer elektrik santrallerinde vb. yerlerde çalışabilirler.
RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ DALI
YGS ile Tercih Edilebilecek Lisans Programları
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
- Enerji Sistemleri Mühendisliği
Sınavsız Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları
Ø Alternatif Enerji Kaynakları
Ø Elektrik
Ø Elektrik enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı
Ø Elektrikli Cihaz Teknolojisi
Ø Elektromanyetik Taşıyıcılar
Ø Elektronik Haberleşme Teknolojisi
Ø Elektronik Teknolojisi
Ø Enerji Tesisleri İşletmeciliği
Ø Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi
*2016 ÖSYS kılavuzu ile Mesleki Eğilime Göre Yönlendirme ve Kariyer Rehberliği kılavuzundan yararlanılmıştır.